Arvsrätt som kan bli så fel

Är du sambo med en person kan du ha betalat maten, hjälpt till med en massa saker och blivit lovad både guld och gröna skogar. Alla löften är värdelösa utan testamente när arvingarna kommer.

Lagen är till för att garantera arvsrätt, exempelvis för barn i ett tidigare förhållande, så att inte styvmor ärver allt och gör barnen lottlösa. Men det kan också bli fel när en person offrar allt för en annan och sedan bara får flytta ut direkt om partnern dör. Man kan gå till en advokat och upprätta ett testamente, så att det tydligt framkommer vem som ska ärva vad. Ibland kan det vara ett syskon som är hemmadotter och tar hand om föräldrarna och som sedan får flytta ut när de andra syskonen ärver lika.

Advokaten hjälper er att formulera rätt

Ett testamente måste vara skrivet på ett formellt riktigt sätt och det ska undertecknas och bevittnas. Advokaten vet precis hur det ska gå till, och det är allra bäst att konsultera en sådan. Blir det en arvstvist senare är det mycket bättre att ha ett papper från en jurist än att ha ett hemmasnickrat dokument. Det väger tyngre om en advokat är anlitad. Det kan i och för sig ge samma resultat, men vissa släktingar skulle troligen ifrågasätta testamentet om du skriver det själv.

Det kan vara en trygghet också för de efterlevande att det finns ett testamente. Kanske barnen ärver allt ändå, men faster Stina ska ha den blå vasen, till exempel, enligt testamentet.

30 Jul 2021