Vad är en bra karriär?

Vad är en bra karriär? Frågan är naturligtvis aningen diffus och den är dessutom väldigt personlig. Däri ligger också en del av svaret: en bra karriär innebär att man själv kan känna att man är nöjd med det man klarat av och med det som man lyckats uträtta.

Det man själv är nöjd med kan emellertid vara totalt misslyckat i ögonen på en betraktare. Frågan utgår från personliga preferenser och det innebär att den karriär du gjort kanske är fullkomligt meningslös för en annan. Om du exempelvis har utbildat dig till någonting inom pedagogik och arbetat som förskollärare genom hela livet så har du haft en bra karriär sett till att du gett väldigt många generationer de verktyg som de behöver och kan använda genom resten av sina liv.

Du har fyllt en stor funktion och alla barn som du lärt olika saker kommer att minnas dig med både värme och tacksamhet. Du har i och med detta definitivt haft en bra karriär sett till det rent humana.

En bra karriär innebär en massa pengar?

Men, du har säkerligen och troligen inte haft en speciellt lönsam karriär. Något som, för många, är själva definition av en bra karriär: man ska ha tjänat pengar och ju mer man tjänat, desto bättre karriär har man också haft. Det är på många sätt synd att denna tolkning är den som är vedertagen. Vi skulle vilja bredda definitionen och även inkludera andra värden än pengar.

Kan man se tillbaka på sin karriär med stolthet och känner att man varit med och påverkat, gjort skillnad och bidragit inom sin sfär så har man också haft en bra karriär - oavsett vilken pension man får och oavsett hur mycket pengar varje lönekuvert innehållit. Det finns miljonärer som på ålderns höst ångrar allting och önskar att de valt annorlunda vägar inom andra områden.

Att ha en bra karriär är, enligt oss - att ge sig själv en chans att göra det man verkligen älskar och att, inom detta, nå de mål man satt upp längs resans gång. Det är inte en fråga om hur mycket man tjänat.

Så får du en bra karriär

Hur får man då en bra karriär? Först och främst ska man söka sig till något som man gillar att göra och som man har en naturlig fallenhet för - något som ofta hör ihop. Då man väl tagit sig dit och hittat rätt bana så kan man använda sig av några av följande tips för att, så att säga, nå hela vägen fram:

  • Öka takten. Det som ofta skiljer en framgångsrik person från en vanlig sådan är det inre drivet. Den som är - blir! - framgångsrik gör hela tiden det lilla extra och räds inte lite extrajobb vid sidan av de ordinarie arbetsuppgifterna. Detta handlar också om en balansgång. Jobb ska fylla ett syfte och det ska aldrig innebära en negativ stress. Ingen kan säga att det handlar om en lyckad karriär om den skapat en stress som gått ut över vardagen.
  • Skapa målbilder. Att sätta mål - och sträva efter att nå dem - är något som definierar framgångsrika människor. Det gäller såväl inom arbetet som i vardagen. Våga sätta upp mål och var inte rädd för att försöka nå dem. Jobba gärna både med kortsiktiga såväl som långsiktiga mål och sätt upp både realistiska målbilder och kombinera dem med rena drömmar. Sikta mot stjärnorna!
  • Utbilda och förkovra dig. Du kan allt och du slår dig till ro, trygg med detta. Det är en väldigt farlig sak att göra. En framgångsrik människa är alltid i rörelse framåt och vill alltid skaffa sig ett övertag gentemot sina konkurrenter. Att uppdatera sig, vidareutbilda sig och hela tiden ta nästa steg är något som gör att man blir svår att passera och sidsteppa. Det här gäller även genom att hålla sig a´jour med ny teknik, att läsa på om spännande innovationer samt att försöka hänga med i de svängningar som finns inom den bransch med är verksam inom. Var på tårna!
  • Var ödmjuk. Alla misslyckas någon gång och alla kommer att se tillbaka på saker som borde hanterat på ett annorlunda sätt. Det gäller att vara ödmjuk i både med- och motgång. Detsamma gäller bemötande. Du behöver inte klättra över lik för att nå dit du vill. Var en schysst kollega som behandlar dina medarbetare med respekt och som alltid bistår med en hjälpande hand. Det kommer en dag då du behöver hjälp också. Ingen hjälper en skitstövel och det sociala spelet är en viktig del i att skapa en bra karriär.