Tips när du ska sälja din firma

Vi tänkte ge några tips när du ska sälja din firma. Tips som kan ge dig lite extra klirr i kassan och som kan ge dig lite lugn och ro. Många säljer sina företag av den andra anledningen snarare än den förra. Man har lagt ner extremt mycket tid och vill kunna fokusera på annat. Att sälja firman kan då innebära en suck av lättnad - samtidigt som man förhoppningsvis också hör ett skönt ljud i kassaskrinet.

Du som ska sälja ditt företag får en chans att göra en nystart. Ett kapitel i livet är till ända och du kan fullt ut fokusera på nya projekt. Det innebär ofta en känsla av total frihet. Men, du har även anställda att tänka på. För dessa kommer försäljningen att innebära stora förändringar och en lång period av ovisshet. De anställda har hjälpt dig att nå den position du har idag. Glöm inte det i samband med att du ska sälja firman - se till att det handlar om en trygg och smidig övergång.

Några tips som kan göra skillnad

Vi tänkte rada upp några punkter som är bra att tänka på i samband med att man väljer att sälja sitt företag. Förhoppningsvis så kan dessa små tips leda dig till bästa möjliga pris och en smidigt process även i övrigt.

  • Håll locket på. Du funderar på att sälja företaget? Bra så. Du behöver inte basunera ut detta bland de anställda. Det skapar osäkerhet och detta kommer att påverka arbetet. Börjar personal hoppa av och sluta så kommer detta att ligga dig i fatet. Inget är klart förrän avtalet är signerat.
  • Välj ut nyckelspelare. Du kanske själv binder upp dig under en övergångsperiod och troligt är även att det företag som ska genomföra uppköpet vill att några andra personer stannar inom verksamheten. Det här kräver diskretion. Prata med dessa nyckelspelare och se till att det finns en morot i att de stannar - de ska givetvis ha något form av incitament till att vara kvar. Högre lön, bonusar, en högre position och så vidare.
  • Tack och hej? Nej! Du skriver under ett avtal och drar vind för våg? Nej, du ska uppmärksamma alla anställda och alla medarbetare. Det är de som gjort affären möjlig. Önska lycka till för framtiden och du ska även se till att förhandla innan avtalet skrivs. Det innebär att du har en möjlighet att försäkra dig om att de anställda kommer att behandlas på ett schysst sätt. Det kommer säkerligen att ske omstruktureringar, folk kommer att sägas upp och många kommer att lämna självmant. Men, du kan påverka. Det kan innebära ett tuffare avslut för dig där du själv väljer att säga upp viss personal som kommer att vara överflödiga. Det är kanske skönare för dessa att höra dte från dig än från den nya ledningen?
  • Stanna ett tag. Du ska definitivt se till att det finns en övergångsperiod inskrivet i avtalet. Genom detta så ser du att allt sker smidigt och att de anställda behandlas på ett korrekt sätt. Din närvaro kommer även att signalera trygghet och stöd. Ett halvår brukar vara en normal tidsperiod att förhålla sig till.