Att bli elektriker - Utbildning, tjänster och säkerhet

Som elektriker är man utbildad för att utföra el-installationer, felsökningar och reparationer. Detta kan vara ett farligt yrke och därför kräver det en god utbildning. Men vad kan en elektriker hjälpa just dig med? Här är allt du behöver veta om elektriker.

Olika typer av elektriker

Elektriker arbetar med olika specialområden. En installationselektriker arbetar med att dra ledningar i nya byggnader samt att utföra el-installationer i ombyggnader eller äldre fastigheter. Serviceelektrikern å andra sidan, jobbar med felsökning och reparation av elektriska anläggningar. En "serviceelektriker" kan även sätta upp el-centraler och montera strömbrytare.

Elektrikertjänster

Elektrikertjänster nyttjas av både privatpersoner och företag. De kan variera från en omfattande elinstallation till mindre underhållsarbeten. De flesta el-anläggningar kräver en viss form av service, som kan skilja mellan olika fastigheter. Det är viktigt att planera och sköta underhållet enligt anvisningarna. De flesta företag som arbetar med el har även en årlig service i sitt utbud av tjänster.

Olika typer av el-entreprenader och installationer

Man kan skilja mellan olika typer av el-entreprenader samt installation och underhåll av belysningsanläggningar. En elektriker i Helsingborg kan även hjälpa till med installation av tak- och golvvärme.

Att utbildas till elektriker

Man kan utbildas till elektriker redan på gymnasiet. För att bli elektriker behöver man gå El- och energiprogrammet med inriktning elteknik. Detta erbjuds inte på alla gymnasieskolor, så det är viktigt att kontrollera vilket gymnasium som erbjuder detta program. Efter avslutad gymnasieutbildning behöver man genomgå en lärlingstid som vanligtvis pågår i ett år. Lärlingstiden sker i form av en anställning på ett elföretag. Efter lärlingstiden och en godkänd utbildning utfärdar Elbranschens centrala yrkesnämnd ett certifikat som bevisar att personen har fullgjort den nödvändiga utbildningen för att jobba som elektriker.

Säkerhet som elektriker

Att jobba som elektriker är en farlig yrkeskategori. Därför är det viktigt att ta säkerheten på allvar. Elektriker måste använda olika mätinstrument för att kunna se felet och åtgärda det. Man måste även följa de säkerhetsregler som gäller för el-installationer och reparationer.

26 Jun 2023