Fantastiskt hundfoder för en fantastisk hund

För en stor majoritet av alla oss hundägare finns inga alternativ. Vi vill köpa det bästa inom hundfoder som går att hitta på marknaden. Sedan kan vi ha olika åsikter om vad “det bästa” är.

Att ha husdjur är ett stort åtagande och ett ansvar att ta på allvar. Olika typer av djur kräver olika mycket. Att äga en hund är i första hand en stor glädje. Den lojalitet och den grad av medvetenhet en hund besitter matchas inte av något annat husdjur. Du är ovillkorligt älskad om du bara tar god hand om din hund.

Med glädjen kommer viljan att göra det som är riktigt och rätt. Gemenskap och att skapa en flock för hunden. Tydliga men vänligt forcerade regler. Uppmärksamhet och aktivitet i lagom mängder. Möjlighet till vila utan störningar i form av livliga barn.

Hundfoder är en viktig del av hundens liv

Hundar är i grunden vargar som under många årtusenden tämjts av oss människor. Det kan vara bra att lära sig lite om vargars levnadssätt för att förstå hundar. När det gäller mat finns tydliga regler för hunddjur. Högst i rang äter först men alla får delta i måltiden. Man delar på det som är.

Nu passar inte alltid människomat så bra som hundmat. Vi kryddar, saltar och använder lök och annat som hundar inte tål. Därför är det mycket viktigt att vi baserar hundars föda på mat som är anpassad till deras behov. Beroende på ålder, storlek och aktivitet finns det olika foder som är lämpliga.

En aktiv hund, inklusive valpar, behöver mat med mycket fett och mycket protein. En lugn hund och äldre hundar som rör sig mindre ska inte ha för mycket fett för att slippa ledbesvär och liknande.

Vad för hundfoder ska jag ge min hund?

Börja med att tänka över hur aktiv din hund är och hur mycket den väger. Grovt räknat brukar man säga att en vuxen hund ska ha 2% av sin kroppsvikt i hundfoder varje dag. Två gånger per dag är en bra fördelning. Valpar behöver ha både mer mat och mat oftare än så.

Var försiktig om du vill byta foder. Många hundar är känsliga för foderbyten och kan få magbesvär. Börja med att blanda det gamla och det nya fodret och se till att hundens mage tolererar det nya. Sedan kan du gradvis öka mängden. Alla hundar ska ha bra hundfoder och tillräckligt med mat varje dag.

6 Sep 2021