Hustrender 2022

Det är svårt att tidsbestämma hustrender till ett särskilt år. De trender som vi tar upp här kan man snarare kalla för rörelser än trender då de utvecklas över tid. Eftersom de flesta hus byggs för att stå i minst ett sekel så ska man akta sig för allt för extrema trender som är svåra att ändra och anpassa.

Om du skall anlita en arkitekt i Stockholm för att rita ditt hus skall du vara öppen och ärlig med dina önskemål och förväntningar. Tänk också på att det är du som skall bo i huset och fundera därför på vad du själv tycker är praktiskt och bra att ha i din bostad.

Trendiga hustyper

Just nu är det tre typer av hus som trendar. Det är modern funkis, stenhus och ladhus.

Modern funkis

Funkis är en förkortning av funktionalism. Modern funkis innebär därför att man tagit det kända idealet från 50-talet och parat ihop det med modern teknik och moderna förväntningar på bekvämligheter. I modern funkis ser vi mer öppna planlösningar än i traditionell funkis.

Stenhus

Detta handlar snarare om husets material än om vilken stil som huset har. Att många väljer stenhus beror till stor del på att stenhus är lätta att underhålla, är brandsäkra och har mindre risk för fukt och liknande problem.

Ladhus

Detta är en typ av hus som liknar lador. De är länga enplansvillor, ofta med en öppen inomhusmiljö och högt i tak. Den här typen är mer minimalistiska än vanliga trävillor. Ladhus byggs för det mesta i trä, plast eller plåt.

Behandlingar för trähus

Om man väljer ett hus i trä så finns det många sätt att behandla det träet på. Just nu väljer många bort de traditionella fasadfärgerna och satsar istället på till exempel järnvitriol som blivit allt mer populärt. Om man vill ha en fasadfärg men välja det trendigaste alternativet skall man satsa på svart.

Öppen planlösning

Den öppna planlösningen har varit med så länge nu att den knappast kan kallas en trend. Det som händer med den öppna planlösningen är att den öppnar sig allt mer. Från att ha öppnat mellan matsal, kök och vardagsrum vill vi nu även ha öppet ut i naturen. Detta kan resultera i stora fönster eller vikväggar där en vägg går att skjuta bort helt eller delvis så att bostaden blir ett med uteplatsen.

Att huset och inomhusmiljön närmar sig naturen är något vi definitivt kommer se mer av i år och i framtiden.

13 Apr 2022