Lös förvaringen med däckhotell

Behöver du en service eller uppgradering av bilen? Kanske byta bil? Besök en verkstad som kan däck och diskutera mönsterdjup och vinterförvaring. Bilens fyra hjul viktigare än du tror.

Som alla bilägare vet, så finns det regler för sommardäck och vinterdäck. När det råder vinterväglag ska lämpliga däck på, från första december till utgången av månaden mars. Under 2019 gjordes en skärpning för dig som kör med släpvagn. Numera ska samtliga hjul ha vinterdäck. Det är inte heller tillåtet att blanda dubbade och odubbade däck. Mer information om reglerna och undantagen hittar du på Transportstyrelsen. Eller hör av dig till verkstaden och kolla detaljerna för just dig. Kanske kan ett däckhotell hysa dina däck när du inte behöver dem? Ett problem mindre som du kan bocka av i kalendern. Då får du också tidiga indikationer på om något ska åtgärdas eller förbättras i motorn eller andra delar.

En man rullar däcken

Därför spelar hjulen roll

Moderna däck har inte mer än en yta stor som en handflata mot vägen. Bredd, mönsterdjup och gummiblandningen kan variera på oräkneliga sätt. Det är svårt att uppskatta deras betydelse. Även om mycket är digitalt i dagens bilar, lär det dröja innan det kommer en bättre uppfinning än däcken. Må det vara förarlösa bilar, fordon med elmotor eller flygande farkoster. När du funderar på att köpa en begagnad bil, missa inte att kolla status på däcken. Det kan vara frestande att snåla på dem, men konsultera någon i den kunniga personalen på bilverkstaden innan du slår till. Det kan vara svårt för en lekman att hitta sprickorna eller uppskatta förväntad livslängd på fordonet. Ta professionell hjälp.

Nya förväntningar på bilen

Den som varit med ett tag kan se att biltillverkarna jobbat mycket med utveckling av bilens alla delar. Servostyrning eller backkameror har blivit standard på ett par decennier. Krafter som påverkar framtidens utformning är bland annat miljöhänsyn, trängsel i storstäderna och ökade krav på bekvämlighet. Vad kommer härnäst? Just nu pågår forskning om att göra däck mer tåliga mot punktering. En idé är att bygga in lagningen i hjulet, med en så kallad vulkaniseringsprocess. Bakgrunden är att både kunder och bilindustri vill använda utrymmet som krävs för reservdäcket till annat. Gör en koll av reservhjulet när du får tillfälle vid nästa service. Ta också chansen att finjustera informationen du kan få själv inne i bilen. En möjlighet att se värmeutvecklingen och mönsterdjupet i realtid är på gång. Vi rekommenderar att läsa mer på denna sidan: https://www.däckverkstadåkersberga.se

3 May 2020