Offentlig försvarare vid narkotikabrott

Är man misstänkt för ett narkotikabrott ska man ta det på största allvar och så fort som möjligt kontakta en advokat. Med rätt advokat vid sin sida ökar chanserna till ett bra försvar.

Narkotikabrott är ett av de vanligaste brotten i Sverige. Döms man för ett narkotikabrott kan det leda till allt från dagsböter till långa fängelsestraff, beroende av hur grovt brottet anses vara. Som mest kan man dömas till tio års fängelse.

För att man ska få en så bra rättegång som möjligt är det viktigt att man tar hjälp av en bra advokat, specialiserad på brottmål och narkotikabrott. Om narkotikabrottet man misstänks för kan ge mer än sex månaders fängelse, har man rätt till en offentlig försvarare och det är då staten som betalar advokatkostnader.

Men fälls man för brottet kan man bli tvungen att betala tillbaka hela eller delar av beloppet. Detta är beroende av hur stor inkomst man har.

Olika straffskalor

I Sverige är all hantering av narkotika olaglig och man får varken sälja, tillverka, köpa, bearbeta, transportera eller inneha narkotika. Det är faktiskt också förbjudet att förmedla kontakter mellan säljare och köpare. Att smuggla narkotika brukar klassas som ett grovt eller synnerligen grovt brott och leder alltid till långa fängelsestraff.

Men även normalgraden av narkotikabrott ger fängelse, och ibland även ringa narkotikabrott. Att dömas för narkotikabrott kan även få konsekvenser efter avtjänat fängelsestraff, men även vid bötesstraff. Detta eftersom man också hamnar i brottsregistret, vilket kan leda till att det blir svårt att få en anställning. Mer information om narkotikabrott hittar du här: https://www.narkotikabrott.nu/

2 Aug 2021