Skatteverket har specifika krav på körjournal om den ska ge förmåner och avdrag

Det ställs mycket krav på hur man ska föra körjournal och allt som ska registreras. Då är det väl självklart att man ställer ett eget krav på körjournalen – att den skall vara lättanvänd.

Skatteverket skriver tydligt vilka krav på körjournal som finns för att bilförmåner, drivmedelsförmåner och milersättning ska godkännas. Registreringen måste vara väldigt noggrann och uppdaterad. All information om tjänsteresor behöver skrivas in med namn, datum och adress till kunden. Om man dessutom använder bilen privat ibland behöver det tydligt framgå när och hur mycket.

Man har ju fullt upp med att jobba, så registreringen i körjournal känns som en börda

Bilen är ett arbetsredskap som det är viktigt att hantera på ett ansvarsfullt sätt. Ibland är det många olika förare som använder samma bil och då kan det bli svårare att hålla ordning på vem som kört vad och när, och om den använts privat. Den intelligenta elektroniska hjälpredan kan göra det jobbet.

En intelligent körjournal dokumenterar löpande mätarställning och datum, men kan också ha koll på serviceintervaller, CO2-utsläpp och trängselskatt. I datorn eller telefonen finns en meny där man enkelt kan få fram sammanställningar och rapporter om bilen. Att ha all information tillgänglig underlättar och effektiviserar när det är dags för fakturering, milersättning, reseräkningar och löneadministration.

En elektronisk arbetskamrat glömmer heller inte. Den registrerar allt och lagrar, det viktiga är att den lagrar så att materialet är tillgängligt under de sju år som Skatteverket kräver.

19 Oct 2021