Skumsläckare – släcker bränder i vätskor

När elden är lös finns det mer än vatten att använda för att släcka branden. Om det brinner i vätskor eller fast organiskt material är det till exempel att föredra att använda skumsläckare.

Många tror att det alltid är vatten som ska användas för att släcka bränder, men det är fel. En del tror att man ska använda mer eld för att de har hört talesättet att “bekämpa eld med eld”, men det är naturligtvis ännu mer fel. Det är till och med rent av livsfarligt. Någonting som dock definitivt inte är livsfarligt är att släcka bränder med en skumsläckare. Åtminstone om det brinner i någon slags vätska. Typ olja, bensin eller alkohol. Du kanske har sett på internet eller tv hur bartenders sätter eld på drinkar. Det ser coolt ut, och det vill du prova. Men istället kanske det slutar med att du sätter fyr på hela spritskåpet. Då är det som sagt en skumsläckare du vill använda för att ta kål på elden.

Förbered dig med en skumsläckare

Det är dock inte enbart i vätskor som skumsläckare gör sig lämpligt. Den kan även användas till vätskans främsta motsats, nämligen fast material. Om det är av organisk karaktär vill säga, som till exempel trä, textilier och papper. Med andra ord ska du inte alltid förlita dig på vatten, även om det reflexmässigt är det som man ofta går efter. Beroende på vad som finns i lokalen kanske du ska utrusta den med en skumsläckare. Det gäller alltså att vara förberedd.

16 Apr 2022