Tunga lyft - sätt säkerheten först

En flytt kan komma att innebära risker. Dels så kan det handla om att man bär fel och därmed skadar sig - vanligen i ryggen - som en följd av detta. Dels så kan det också handla om värre saker.

Att lyfta exempelvis ett piano tillsammans med andra och sedan bära pjäsen till flyttbilen ställer höga krav på kunskap, planering och en minimering av riskerna. Privatpersoner bockar sällan av något dessa tre saker i samband med sina flyttar. Vilket innebär att man också tar onödiga risker där man faktiskt kan sätta livet på spel. Tunga lyft kräver alltid kunskap och en förmåga att förutse - och parera - de risker som finns.

Ta professionell hjälp

Det finns all anledning att se över vilka alternativ som finns om du själv står inför en flytt där du vet med dig att det finns saker som är väldigt tunga och otympliga att lyfta. Ett alternativ är att anlita en flyttfirma som erbjuder tunga lyft som en specifik tjänst.

Gör man det så har man också nämligen en utbildning inom området - och man brukar dessutom kunna hjälpa exempelvis företag inom industrier med att flytta och transportera maskiner och tung utrustning. För en sådan flyttfirma blir de tunga lyft du behöver hjälp med en ren baggis.

Hur ska flytten ske?

Att det blir en baggis är en sanning med viss modifikation. Det blir en enkel match, men detta som en följd av den gedigna planering och riskanalys som föregår lyftet och transporten. Utmärkande för en flyttfirma specialiserad på tunga lyft är nämligen just det: man lyfter inte utan att först ha identifierat riskerna och uteslutit dessa ur ekvationen.

Detta kan konkret innebära att företaget inte bär exempelvis ditt piano nedför trapporna. Istället används en kranbil och där lyftet sker via exempelvis en balkong eller ett fönster. Planering är A och O om man ska lyfta tungt. Fokus ska alltid ligga på säkerhet. Både för person och för föremålet som ska lyftas. Professionell hjälp lönar sig alltid i längden.

15 Oct 2023