Vad är livslängden på mina däck?

Många undrar hur pass länge man kan fortsätta att köra med sina däck. Om man exempelvis skaffar sig en uppsättning nya vinterdäck eller sommardäck, hur lång livslängd är det då på dessa?

Det är väldigt viktigt att däcken som sitter på bilen är dugliga. Att de håller den standard som krävs och att de gör det de ska. Mönsterdjupet på däcken är en viktigt aspekt att tänka på och att verkligen ta sig tid att kolla över då och då. Om mönsterdjupet är för dåligt så kommer inte vattnet att rinna undan och det finns risk för att man får vattenplaning när man är ute och kör i regnigt väder. Är däcken för slitna överlag så kommer de inte att göra sitt jobb, och om det är vinterdäck det gäller, kommer däcken inte att fästa ifall de är för dåliga.

Förvara däcken på rätt sätt för ökad livslängd

Hur länge klarar sig då ett set med däck till bilen, ifall man köper dessa sprillans nya? Det beror på flera olika faktorer hur länge däcken håller sig inom standard. Om man ser till de generella förväntningarna så har däck en livslängd på ungefär tio år men det beror som sagt på ett flertal saker. Om man förvarar sina däck på rätt sätt så kan de hålla i tio år. Till exempel kan mant checka in dem på ett så kallat däckhotell. Där får de den förvaring och hantering som de behöver och du kan hämta ut dina däck precis närhelst du behöver dem igen.

Använd rätt däck

Däcken åldras på grund av olika saker. Det beror på vad för slags kemiska substanser och annat som de utsätts för under tiden de rullar på vägarna. Det man också bör vara väldigt uppmärksam på är däckens körsträcka. Har man en bil som åker väldigt många mil om året så bör man kanske se till att byta däcken lite oftare, detta på grund av att de blir mer slitna och avverkade. Om man kör en sträcka av 44 000 kilometer per år till exempel, bör man byta sina sommardäck redan efter tre och ett halvt år och vinterdäcken efter sju år. Detta förutsatt att däcken bara är i bruk den period av året som de bör, det vill säga sommardäcken under sommarperioden och vinterdäcken under vintern. Vinterdäck slits mer ifall man kör med dem vid sommarväglag, så se till att använda rätt däck till rätt säsong. Vi rekommenderar denna hemsida: https://www.mjsbilservice.se/

4 Apr 2020